Ifjúság

2022.05.02.

Kolping kirándulás az Alpok országában, Svájcban

Fél éve költöztem ki Svájc Baar nevű városkájába, ahol a helyi Kolping család (Kolpingsfamilie Baar) rögtön befogadott. Több közös programon vettünk már együtt részt, többek között ilyen volt a legutóbbi január végi túránk Sarnenben.

Obwalden kantonban a Sarnen-i tó partján fekszik egy hegyekkel körülvett Sarnen nevű városka, amely túránk kiindulópontja volt. Az ország minden részéről érkeztek kolpingosok, így közel negyvenen vettünk részt a tizennégy kilométeres körtúrán. A kiránduláson Svájc minden csodája elénk tárult: a szikrázó napsütésben a hegyeken csillogó fehér hó, a völgyekben zöldellő fű, csendes falucskák, farmok, és a kilenc medencéjével számtalan irányba elnyúló Vierwaldstätti-tó.

Pihenőként egy kolpingos túrázó saját építésű hegyi faházikójában álltunk meg, ahol egy svájci különlegességgel, helyben főzött Kaffeschnapps-szal vártak minket. A kirándulás végén a sarneni plébánián vacsoráztunk, ahol a svájciak egy tradicionális, közkedvelt ételét fogyaszthattuk: főtt krumplira öntött olvasztott sajtot, a raclette-t.

Hálás vagyok az itteni Kolping csoportnak, hogy közösségükbe fogadtak, és a velük folytatott beszélgetések által jobban megismerhetem az országot, a kultúrát, szokásaikat, hagyományaikat, és a legfontosabb, hogy helyiekkel lehetek együtt. Külföldiként kihívást jelent svájci közösségekkel felvenni a kapcsolatot, de a Kolping számomra megkönnyítette egy idegen országba való integrálódást. Örülök, hogy mindennek részese lehetek.

Kiffer Dorina