Ifjúság

2022.09.12.

II. Kolping Ifjúsági Tábor 2022

A tavalyi nagy sikerű érsekvadkerti tábor után idén is megrendezésre került a kolping ifjúsági tábor, ezúttal az Egri Kolping család andornaktályai közösségi házában.

A táboron 24 fiatal vett részt. Érkeztek Érsekvadkertről, Egerből, Esztergomból, illetve külön öröm volt, hogy az idén megalakult Újszegedi Kolping Ifjúság tagjaival is megismerkedhettünk. A tábor első napja csütörtök volt. A résztvevők kisebb csoportokban érkeztek. Voltak, akik délután, voltak, akik csak este érkeztek meg, így ez a nap ismerkedéssel, játékkal telt. Az egyik játékban az volt a feladat, hogy párban, 2 perc alatt minél többet meg kell tudni a másikról. Ez nagyon hasznos volt, ugyanis így könnyen megtaláltuk a közös témákat egymással.

Pénteken, a reggeli után kimentünk az udvarra, és berendezkedtünk az első előadásba. Először Bánhidy Vajk, a Magyar Kolping Szövetség alelnöke, a
KOSZISZ igazgatója tartott nekünk előadást a „békéről”. A béke fogalmát megközelítettük szellemi és fizikai szemszögből is, majd egy feladat következett. Vajk felolvasott nekünk idézeteket híres emberektől, melyek szintén a békéhez kapcsolódtak. A táborozóknak egyénileg el kellett dönteniük, hogy mennyire értenek egyet az állításokkal, majd kis csoportokban megbeszéltük ezek tartalmát. Nagyon érdekes, izgalmas előadás, feladat volt.

A következő előadást Hadobás Zoltán, az Egri Kolping Család elnöke tartotta. Zoltán az ifjúság feladatairól, aktív szerepvállalásáról tartott előadást, a kolpingon belül, illetve a nagyvilágban egyaránt. Az előadások után megebédeltünk, majd csendes/aktív pihenő következett, igényekhez mérten. Voltak, akik beszélgettek, csoportokban társasoztak, és voltak, akik a nagy udvar lehetőségét kihasználva fociztak.

Késő délután volt az utolsó előadás, melyet Juhász Imre atya, újfehértói plébános, az Újfehértói Kolping Család prézese tartott. Imre atya a fiatalság problémáinak megoldásáról, a stresszhelyzetek kezeléséről tartott interaktív előadást. A vacsora után kötetlen program következett, folytattuk a focizást, társasozást, a csoportos beszélgetést.

Szombaton gyorsan megreggeliztünk, és elindultunk egri városnézésünkre. Hadobás Zoltán kalauzolt végig minket a városon. Először a püspöki palotát és a pincerendszert tekintettük meg. A püspöki palotában sok érdekes információt osztottak meg velünk az egyház történelméről, valamint több történelmi-egyházi személyt is megismerhettünk a kiállított képek-leírások alapján.

A pincerendszer is különleges élmény volt. Először kaptunk egy pokrócot, mivel a pincerendszerben jóval hűvösebb volt. Idegenvezetőnk is volt, ugyanis a pince rendkívül sok elágazó folyosóval rendelkezik, így külön felhívták a figyelmet arra, hogy könnyen el lehet tévedni. Az idegenvezetés végén borkóstolón is részt vettünk és „püspökkenyeret” is kóstolhattunk. Az ebédünk az egri Kolping család közösségi házában volt. A pizzázás után a helyi kolping család tagjai még süteménnyel is kedveskedtek nekünk, melynek nagyon örültünk. Ezúton is köszönjük nekik a vendéglátást.

Természetesen az egri várat is meglátogattunk, voltak akik, végigjárták a várat és a különböző programokat, és voltak akik az ebéd utáni sziesztát választották kikapcsolódásnak a vár „kantinjában”. Este 6 óra körül indultunk vissza Andornaktályára. A nap hátralévő része zenehallgatással, közös beszélgetéssel, tánccal, énekléssel telt.

Vasárnap a reggeli után elmentünk közösen szentmisére. Meglepetésünkre épp templombúcsú volt az andornaktályai templomban, így a körmeneten is részt vettünk. A helyi lakosok is nagyon örültek, hogy ennyi fiatalt látnak, és vissza invitáltak minket jövőre is. A mise után megebédeltünk, összecsomagoltunk, elbúcsúztunk egymástól, és hazaindultunk.

Úgy gondolom, hogy idén is sikerült egy jó tábort összehoznunk. Szerintem ezek remek alkalmak a kapcsolatok kiépítésére és hosszútávú fenntartására. Igyekezni fogunk, hogy jövőre is megszervezhessük a tábort, és bízom benne, hogy legközelebb találkozhatunk azokkal, akik idén egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni, és remélem, hogy „új” fiatal résztvevőkkel is találkozhatunk.

Fábián Balázs
Érsekvadkerti Kolping Ifjúság