Ifjúság

2022.09.12.

Ifjúsági hét Szerbiában

Augusztus második hetében körülbelül harmincan fiatalok, Európa különböző országaiból, összegyűltünk Újvidéken, ahol egy hetes workshop keretében a fiatal generáció munkájában való innovációról és digitalizációról hallgattunk előadásokat. Ezenkívül meglátogattuk Újvidéket, megismerkedhettünk Szerbia történelmével, kultúrájával, konyhájával és egymással. A közös élmények, programok, beszélgetések révén nemcsak vendéglátó országunkról szerezhettünk új ismereteket, hanem mint résztvevők egymás országairól és az ott folyó önkéntes tevékenységekről is. Mindez a Kolping Youth Szerbia szervezésének köszönhetően jöhetett létre.

A Kolping ifjúsági hét minden évben más országban zajlik, és mindig az adott ország Kolping fiatalsága szervezi a Kolping Youth Europe-pal együtt. Ebben az évben a szerbiai ifjúsági hétre számos országból érkeztek résztvevők: Svájcból, Portugáliából, Albániából, Németországból, Ukrajnából, Lengyelországból és Romániából.

Minden napunk fakultatív, reggeli gyakorlattal (jógával, meditálással, tánccal) kezdődött. Ezután előadásokat hallgattunk, melynek fókuszában a video tartalom jelentősége, megalkotásának folyamata állt. Feladatunk az volt, hogy csapatokat alkotva a hét végére mi is készítsünk egy promóciós videót, amely a Kolping fiatalok önkéntes tevékenységét népszerűsíti, így gyakorlatban is alkalmazhattuk a workshop során tanultakat. Délutánonként Újvidék varosába mentünk, ahol részt vettünk vezetett városnézésen, meglátogattuk a péterváradi várat, strandoltunk a Duna-parton. Az esti programok közül a legemlékezetesebb a „nemzetközi est” volt, ahol minden ország résztvevője rövid prezentációban ismertette az országát, és mindenki hozott kóstolót saját nemzetének híres ételéből, italából. Ezeket együtt elfogyasztottunk, majd a különböző országok zenéjére együtt táncoltunk.

Fantasztikus élmény volt együtt lenni ennyi sokszínű, különböző kultúrájú, de hasonló értékrendű fiatallal, akiknek mind fontos mások segítése, és akiket összeköt a közös cél, az önkéntesség.

Kiffer Dorina