Ifjúság

2022.12.15.

Európai Kolping Ifjúsági találkozó

2022. szeptember 16-18. között került megrendezésre az Európai Kolping Ifjúsági találkozó Esztergomban. Kilenc országból (Svájc, Portugália, Németország, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Szlovénia) érkeztek fiatalok a rendezvényre.

Az első nap tulajdonképpen várakozással telt, ugyanis a résztvevők különböző időpontokban érkeztek. Voltak, akik autóval, voltak, akik repülővel és vonattal jöttek. A szállásunk egy panzióban volt, Esztergom központjában, ahol Szrenka Ágoston barátommal fogadtuk külföldi kolpingos barátainkat. Délután 5-6 óra körül a csapat nagy része már ott volt, így elkezdtük megtervezni az esti programot. Az esztergomi Kolping iskolába mentünk el, rendeltünk pizzát, majd miután megvacsoráztunk, kezdetét vette a gasztro-kulturális est. Ennek során a résztvevők étel- és italkülönlegességeket mutatnak be, amelyet otthonról, az országukból hoztak, és meg is kóstolhattuk ezeket.

Szombaton délelőtt előadásokon vettünk részt. Ennek két fontos része volt: Az első részben a résztvevő országok képviselői tartottak prezentációt. Ismertették, hogy az adott országban milyen a Kolping közösség összetétele, milyen tevékenységeket végeztek az elmúlt évben.

A második részben új vezetőket és tagokat választottunk az Európai Kolping Ifjúság élére. A vezetői pozícióba ismét Heinz Strässle-t választottuk meg, majd további 6 tag kapott még helyet a vezetőségbe. Külön öröm, hogy a vezetőségbe bekerült két magyar fiatal is, Kiffer Dorina és Szrenka Ágoston, akik-
nek bizalmat szavaztak a részt-
vevők. A következő program során egy dottó vonattal átmentünk Párkányba, és közös fotót készítettünk az esztergomi Bazilika panorámájában. Ezután a Bazilikát is bejártuk, melynek során az idegenvezetőnk sok érdekességet mesélt. Különleges élmény volt látni a Kincstárban az egyházi tárgyakat, melyeket megőriztek az évszázadok során.

Este 6 órakor szentmisén vettünk részt, majd a Prímás Pince éttermébe mentünk vacsorára, közösen a felnőtt korosztállyal.
Az elején nem is sejtettük, hogy borvacsora lesz, mely az ifjúság körében nagy izgatottságot váltott ki. Fantasztikus élmény volt az étel és a bor kiváló párosításait megtapasztalni. A vacsora után még ott maradtunk az étteremben és kötetlen beszélgetéssel folytattuk az estét.

Vasárnap csapatokra osztottak minket a felnőttekkel közösen. Feladatokat kaptunk, melyeket együtt kellett megoldani, megvitatni. Ebéd után elbúcsúztunk egymástól és hazaindultunk.

Egyszerre hasznos és fontos is volt ez a találkozó, mivel a kapcsolattartás legjobb módja, ha személyesen tudunk találkozni és akár együtt tölteni egy hétvégét. Illetve új vezetőségi tagokat választottunk, akik új lendületet adhatnak az Európai Kolping Ifjúság életének.

Fábián Balázs