Ifjúság

2022.05.02.

A Szegedi Kolping Ifjúság adománygyűjtése

2022. február 24-én (csütörtökön) mindannyian megdöbbenve olvastuk a reggeli híreket. Oroszország hajnalban hadműveletet indított Ukrajna ellen. Még szinte fel sem fogtuk, hogy háború van egy szomszédos országban, de már merültek fel ötletek, hogy mi módon tudnánk mihamarabbi segítséget nyújtani.

Február 26-án hangzott el először az adománygyűjtés gondolata, Kovács Iván, ifjúsági elnökünk által (a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán) szervezett megemlékezés utáni kötetlen beszélgetés során. Két nappal később el is kezdtünk szervezkedni, hiszen láttuk, hogy a segítség minél hamarabb kell.

Isten segítségével napokon belül sikerült helyiséget találni, ahol lebonyolíthattuk a gyűjtést, illetve segítséget szereztünk az elszállításban. Hamar összeírtuk, hogy mire van szükség, és megszerveztük a gyűjtés időpontjait. Ezek után azonnal meghirdettük, ahol csak tudtuk. Készítettünk plakátokat, megosztottuk a közösségi médiában, beszéltünk róla barátainknak, és március 7-én (hétfőn) meg is kezdtük a gyűjtést.

A Szegedi Katolikus Egyetemi lelkészség biztosított nekünk helyiséget a gyűjtésre, ahova márc. 7-től (hétfőtől) márc 10-ig (csütörtökig) vártunk minden adományozót nagy szeretettel, 12:00 és 18:00 óra között. A gyűjtés nagy sikerrel zárult!
A beérkezett adományok mennyisége felülmúlta elvárásainkat. Kaptunk rengeteg konzervet, lisztet, rizst, tésztát, szívószálas üdítőt gyermekeknek, bébiételt, édességet, bögrés levest, teát, mézet és egyéb tartós élelmiszert. Továbbá játékokat, tisztálkodási szereket (köztük pelenkát, női higiéniai eszközöket, szappanokat, tusfürdőket stb.), ruhákat és ágyneműket.

Az ezt követő hét azzal telt, hogy rendszerezve és szortírozva bedobozoltuk az adományokat, és vártuk, hogy mikor tudjuk elvinni.

Végül március 24-én reggel pakoltuk fel az adományokat Stipitz Árpád atya kisbuszára, aki segítségével el is vittük Románia Oituz városába. Itt átadtuk a dobozokat a Romániai Kolpingnak, akik tovább szállítják az adományainkat a Csernovici Kolping Család számára, ahol jelenleg is több mint 400 fő ellátásáról gondoskodnak!

Az adománygyűjtés során végig azt éreztük, hogy gyorsan kell cselekedni, hiszen háború van. Óráról órára kerültek rosszabbnál rosszabb helyzetbe a menekülő állampolgárok. Nem hezitálhattunk.

Köszönettel tartozunk minden segítségért, amelyet a Kolpingtól, a Szegedi Egyetemi Katolikus Lelkészségtől és Stipitz Árpád atyától kaptunk, a gyűjtés lebonyolításával kapcsolatban. Hálásak vagyunk minden adományozónak és az Újszegedi Kolping Ifjúság minden tagjának a fáradhatatlan munkájukért. Hisszük, hogy ezzel sikerült mennyei kincsekre szert tennünk, és bízunk benne, hogy Isten segítségével a háború minél hamarabb véget ér.

Maradi Ádám