Ifjúság

2022.05.02.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ifjúsági elnökünk, Kovács Iván még decemberben bejelentette, hogy a február 25-én lévő kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán szervez egy országos ifjúsági programot.

Szegeden mind nagyon megörültünk ennek, és izgatottan vártuk, hiszen tudtuk, hogy ez lesz az első közös program a többi ifivel. Nem mellesleg mi is szerettünk volna méltón megemlékezni a kommunista rendszer áldozatairól. Illetve, mivel Iván szervezésében valósult meg a program, ezért tudtuk, hogy ott a helyünk. A megemlékezés időpontja végül február 26-ra, szombatra esett. Budapesten az Oktogonon volt a gyülekező 14:30-kor.

Találkozhattunk esztergomiakkal és érsekvadkertiekkel is. Mi, Szegediek mindannyian elmentünk, és sikerült pár érdeklődőt is magunkkal csábítanunk. Így összesen 14 fővel bővítettük a résztvevők számát. Miután összegyűltünk, el is indultunk a délutánunk első állomására, a Terror Házával szemben lévő Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik termébe, ahol Bánhidy Vajk, a KOSZISZ igazgatójának előadásán vettünk részt. Az előadáson Pócspetriben a kommunizmus alatt történtekről hallhattunk.
Az előadás nagyon tanulságos volt. Pócspetri rá is került a meglátogatandó helyek listájára. Köszönjük Bánhidy Vajknak!

Ezek után 16:00 órára átsétáltunk a Terror Házába, ahol egy tárlatvezetésben lehetett részünk. Többek között betekintést nyerhetünk a kommunista uralom által elkövetett különféle visszaélésekbe és a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetői által alkalmazott terrorpolitikába (deportálások a szovjet Gulágba, politikai gyilkosságok, kihallgatások, az ellenfelek üldözése). Mindezeket egy életre megjegyeztük.

A tárlatvezetés után, fiatalságunkból kiindulva, egy pohár sör és egy pohár bor melletti kötetlen beszélgetés vette kezdetét, ahol jobban összeismerkedhettünk, és beszélhettünk a jövőbeli tevékenységekről. Többek között ekkor merült fel először (2 nappal az oroszok Ukrajna ellen indított inváziója után), hogy a menekültek számára szervezzük adománygyűjtést.

Hálával tartozunk Kovács Ivánnak a szervezésért, szuperül éreztük magunkat és elértük, amit szerettünk volna. Megismerkedhettünk a többi Kolping ifissel, és méltón megemlékeztünk a diktatúra áldozatairól. Köszönjük!

Maradi Ádám