Hírek

2018.11.08.

EMESE park felejthetetlen élményekkel

Az Emese Park egy Szent István-kori falut elevenít meg a főváros közelében, Szigethalmon. A középkori Várispánság célja, hogy hiteles és szórakoztató formában mutassa be a kora Árpád-kor tárgyi és szellemi hagyatékát, az akkori magyarságot és a korabeli Európát alkotó népeket.
A 12 hektárnyi területen „a Várispánság népe” korhű eszközökkel és viseletben végzi mindennapi tevékenységét, a kézművességtől, az állattartáson, a növénytermesztésen és a halászaton át, a fegyveres harc gyakorlásáig. A programokba és a park életébe minden látogató aktívan bekapcsolódhat.

A Magyar Kolping Szövetség minden évben nagyszabású családi napot szervez, melyre  ez év szeptember 15-én került sor. Még az időfelelős is kegyes volt hozzánk. Szeptember hónap a kolpingosok számára elég esemény dús volt.

Az Emese park 10 órakor nyitotta kapuját, és 16 óráig állt a látogatók rendelkezésére.

Regisztrálás után be lehetett cserkészni a korhűen berendezett udvart, települést, a középkori lovagi csarnokot.11 órától Pintér Béla zenés műsora szórakoztatta a gyerekeket, de ez a műsor a felnőtteket is lenyűgözte. Ezt követően lehetőség nyílt-igény szerint- íjászatra, gyertyaöntésre, régi magyar játékok kipróbálására, földkunyhó megtekintésére, csónakázásra, ahol bizony az utasoknak kellett evezni. Kolpingosaink sem maradhattak ki ebből az élményből. A szervezők gondoskodtak a vendégekről, ne hogy élelem hiányában ne tudják kiállni a lovagi megpróbáltatásokat. Folyamatosan történt az ebédeltetés: raguleves, túrós-meggyes rétes, üdítő várta az éhes sereget.

14 órától lovasbemutató, majd azt követően egy kis történelem óra következett a középkori fegyverekből, ami a gyerekek bevonásával történt. Záró műsorként  az újonnan alakult újszegedi Szent Erzsébet Kolping Család Liget társulata adott egy kis rövid műsort. Akinek még kedve volt maradhatott, mi a nem kis távolság miatt elindultunk hazafelé.

Köszönjük a rendezőknek, szervezőknek ezt a szép napot.

Megint egy szép élménnyel gazdagabbak lettünk és jól éreztük magunkat a többi kolpingos közt.

Szilvágyi Sándorné

Az Emese parkban készült képeket az alábbiakban tekinthetitek meg: